În Duminica a 8-a după Rusalii (a Înmulțirii pâinilor), 2 august 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur.

De la ora 10:00, în fața bisericii parohiale, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, și preotul prof. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortooxă din Cluj-Napoca.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat sugestiv „Ospățul credinței”
„Am venit în Mănăștur, la această ctitorie pentru veșnicie care vă adună în jurul ei, ca să participăm împreună la Sfânta Liturghie. Iar cuvântul meu de învățătură, cu acest prilej de bucurie, îl intitulez așa: «Ospățul credinței». El ne-a fost sugerat chiar de pericopa evanghelică ce s-a citit.

Realizați că «Ospățul credinței» pentru noi creștinii, este Sfânta Liturghie. Domnul Hristos le tămăduise bolnavii, le vorbise o zi întreagă, era spre seară, iar ucenicii se preocupau ce se va întâmpla cu oamenii. Să se ducă în sate să își cumpere mâncare. Însă Domnul le-a zis: «Nu, da-ți-le voi să mănânce!. Dar nu avem decât cinci pâini și doi pești.» Și i-a așezat pe iarbă, le-a binecuvântat și au mâncat toți de s-au săturat și au mai strâns douăsprezece coșuri pline. Minunea aceasta a prefigurat Sfânta Liturghie, care satură până la finalul veacurilor milioane de oameni.”

În continuarea slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Matei Motentan, viețuitor al Mănăstirii Băișoara.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Andrei a binecuvântat spațiul multifuncțional, situat la demisolul bisericii, care a fost amenajat de curând pentru buna desfășurare a activităților catehetice și sociale.

Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a acordat părintelui Nicolae Maja, în calitate de preot slujitor al parohiei, Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, iar domnului Neculai Tofan, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru mireni. De asemenea, toți cei implicați au primit ordine și diplome de aleasă cinstire, informează Radio Renașterea.
În calitate de gazdă, preotul paroh Dan Cismaș a mulțumit ierarhului pentru vizită și binecuvântare.
Ziua s-a încheiat cu un recital de pricesne și cântări religioase, susținut de teologul Alexandru Chiriac.